Analiza vrečke

Delci

Electrolux analiza vrečk za prahIz domov potrošnikov so Electroluxovi strokovnjaki zbrali vrečke za prah, da bi raziskali notranje okolje. Vzorce so vzeli v mestih z različnimi težavami onesnaževanja zraka – Los Angeles, Sao Paolo, Stockholm, Pariz, Singapur, Seul in Tajpej.

Nova generacija Electroluxovega sesalca UltraOne, je bila pravo orodje za to nalogo, saj ima ta sesalnik v celoti zaprt sistem od sesalnega nastavka do odvoda zraka. Zaradi številnih novih patentov in dobro uravnotežene kombinacije sesalne moči, pretoka zraka in sesanja UltraOne pri sesanju prestreže 99,999 % vseh delcev. Ker mu nič ne uide, je raziskovanje njegove notranjosti, oziroma vrečke, v kateri se nabira nesnaga, za raziskovalce prava poslastica.

Švedi so brskali

Electrolux analiza vrečk za prahAnaliza je bila opravljena na Švedski univerzi kmetijskih znanosti z elementarnim detektorjem, ki v prahu zazna neorganske delce. Raziskava delcev in oprema sta običajno usmerjeni na merjenje količine in velikosti delcev. Namesto nje je bila tokratna raziskava usmerjena na kakovost. Iskali so torej kaj dejansko tvori delce.

Kolikšen vpliv ima zunanje okolje

Electrolux analiza vrečk za prahRezultati so pokazali, da zunanje okolje (mesto) seveda vpliva na notranje (stanovanje), saj je kar 58 % odkritih delcev iz zunanjih virov. Onesnaženje iz prometa se na primer razkrije prek sledi maziv za avtomobilske motorje, izpušnih ostankov ter železovega in cinkovega oksida, ki nastaneta pri zaviranju avtomobila. Splošni zaključek je, da je notranje okolje odvisno od konteksta, neposredne okolice in dejavnikov, kot so bližina ceste in krajevne podnebne razmere.

Najpomembnejša ugotovitev pa je morda ta, da na notranje okolje zelo vplivamo sami. Navade, preference, dejavnosti in osebno imetje določajo notranjost vrečke za prah. Če imamo psa, so prisotne sledi iztrebkov. Electrolux analiza vrečk za prahČe igramo tenis, so prisotne sledi trave ali peska. Jasno je, da vrečka za prah pove resnico o nas in našem življenjskem slogu. V bistvu je lahko, ob primerni tehnologiji, vrečka naš osebni podatek, saj strokovnjaki iz nje lahko ugotovijo kod se gibljemo, kakšno hrano drobimo po tleh, katere hišne ljubljenčke imamo, katera čistila uporabljamo in še, in še. Pa vendar se nam zaradi tega ni potrebno vznemirjati, saj so analize drage in zamudne, zato bi težko verjeli, da bi kdo brskal po naših smeteh. To zaenkrat počnejo znanstveniki s ciljem, da bi nam omogočili lepše, predvsem pa bolj čisto in zdravo okolje. In to so Electroluxovi strokovnjaki tudi storili. Pripravili so nekaj nasvetov za izboljšanje kakovosti okolja v katerem živimo.
Prezračujmo, ko dežuje
Electrolux analiza vrečk za prahUstrezno prezračevanje je bistveno za zagotovitev zdravega notranjega okolja, odpiranje oken pa verjetno najstarejši način. Odličen čas za to je med dežjem ali po njem, ker se takrat zrak osveži, koncentracija delcev pa zmanjša.
Kupimo rastline
Rastline niso odlične samo v boju proti vplivom iz zunanjega okolja. NASA je z raziskavami dokazala, da so sobne rastline koristne pri ohranjanju svežine notranjega zraka, ker filtrirajo običajne hlapne organske spojine (t.i. HOS).
Sezujmo se
Naši čevlji so pogosto povezava med zunanjim in notranjim okoljem. Ob prihodu domov si sezujmo čevlje ali si obujmo take, ki so posebej namenjeni za hišno uporabo. Pri nas jim pravimo copati . K boljšemu okolju pripomore tudi kvaliteten in redno čiščen predpražnik. Taki s hecnimi oblikami in risbicami pa izboljšajo tudi voljo obiskov.
Sesajmo pogosteje
Morda najbolj očiten nasvet, da je dobro pogosto posesati dom, je eden najbolj neposrednih načinov za zmanjšanje prisotnosti delcev. Predhodne raziskave Združenja ACS (American Chemical Society) so pokazale tudi, da lahko starejši sesalniki dejansko onesnažujejo notranji zrak, ker sproščajo posesane bakterije in delce prahu nazaj v zrak. Zato zamenjava starega sesalnika z novim, učinkovitejšim, prav tako prinese občutno razliko.
Opravimo inventuro življenjskega sloga
Spremenljivke, ki vplivajo na naše notranje okolje, so v veliki meri odvisne od nas samih. Če prenavljamo stanovanje, bomo najbrž našli delce mavca, suhe barve, cementa, lesa…. Če še nismo prenavljali, bomo verjetno našli svinčene delce iz stare barve. Kajenje, hišni ljubljenčki, delo, bližina zelo prometne cest, vzemimo si nekaj minut časa za razmislek o svojih vsakodnevnih navadah in dejavnostih ter o tem, ali obstajajo očitni viri onesnaženja, katerih vpliv lahko zmanjšamo ali odpravimo. Kratkoročno ne bo bistvenih sprememb, dolgoročno pa lahko naredimo res veliko za naše zdravje.

Electrolux,sesalec,prah,vrečka sesalca,sesanje,pršica,smeti

Navodila za uporabo

DelajZame Navodila za uporabo

Iščete navodila za uporabo vaših aparatov, pa ne veste, kje bi jih poiskali? Pri nas se bomo potrudili in jih zbirali na enem mestu. Vabimo vas, da nam posredujete tudi navodila strojev, za katere ste že pozabili, da obstajajo. Imate knjižico pra-sesalnika Hoover ali iskrinega sekljalnika? Če nimate scannerja ali se vam preprosto ne da, nam jih pošljite na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola in objavili jih bomo za vas. Seveda vam jih bomo tudi vrnili, zato nam zaupajte vaš naslov.

Proizvajalci


Proizvajalci

Vas zanimajo proizvajalci aparatov, ki jih uporabljate? Morda bi radi vedeli od kod so in s katerim izdelkom so se najprej uveljavili? V naši rubriki »Proizvajalci« bomo zbirali vse o njih. Skušali bomo izbrskati prvega proizvajalca likalnikov, revolucionarno odkritja, pozabljene znamke, izdelke, ki so bili izvirni pa niso uspeli in ostalo, kar bi vas lahko zanimalo. Seveda vabimo tudi vas, da vaše znanje delite z nami in nam ga posredujete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po pošti na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola.

Nasveti za uporabo

Nasveti za uporabo

Vam kruh v pekaču nikakor ne uspe? Se vam zdi, da perilo kljub ustreznemu programu in dragemu prašku ni čisto? Je vaše meso po peki v novi pečici suho in ne sočno, kakor ste pričakovali? Zaupajte nam kako ste rešili zagato. Tudi mi vam bomo zaupali kako do boljših rezultatov pri uporabi bele tehnke, gospodinjskih aparatov in ostalih pripomočkov o katerih pišemo na naših straneh. Naš kontakt je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Pomagajte nam, mi bomo pomagali vam.