Indukcija

Kaj pomeni indukcija?

Posebnosti kuhanja z indukcijoIndukcija je način segrevanja, ki temelji na moči elektromagnetnega polja. Ta nastaja med kuhalno ploščo in posodo na njej, zato toplota nastaja le tam, kjer kuhalna plošča zazna posodo in se skoncentrira v notranjosti posode. Površina okrog ostane relativno hladna. Rezultat je zelo hitro in gospodarno segrevanje. To je v tem trenutku najhitrejši, najbolj varen in energijsko najbolj učinkovit način kuhanja.

Pri indukcijski kuhalni plošči sama plošča ne kuha, temveč kuha primerna posoda, ki reagira na magnetnem polju. Najlažji način, da preverite ali je vaša posoda primerna za indukcijo je, da na njej pridržite magnet. Če se prime, je posoda primerna, sicer bo treba nabaviti drugo.

Hitro in gospodarno

Posebnosti kuhanja z indukcijo

Indukcijske kuhalne plošče združujejo hitrost plinskih gorilnikov in udobje električnih kuhalnikov. Jed je hitreje gotova, saj se začne segrevati takoj ob vklopu kuhališča, brez zamika. Kuhalno mesto se odzove takoj, tako da ni faze predhodnega segrevanja, zato prihranite energijo. Po končanem kuhanju pa ni preostale toplote, saj se kuhalno mesto zelo hitro ohladi. Prihranek energije prinaša tudi vgrajeno zaznavanje posode ter samodejno prilagajanje kuhalnega mesta velikosti posode, zaradi česar ne prihaja do izgube energije, če na večjem kuhalnem mestu kuhamo v manjši posodi.

Izjemna varnost

Uporabniki indukcijskih kuhalnih plošč smo lahko prepričani o svoji varnosti. Če na kuhalnem mestu ni posode, se to ne bo segrevalo. Tako ni mogoče, da bi nehote vklopili kuhalno mesto, če na njem ni posode! Ker se površina kuhalne plošče segreje samo zaradi vroče vsebine posode, ostane površina tik ob posodi hladna, tako da ni nevarnosti, da bi se na njej opekli.

Posebnosti kuhanja z indukcijo

Lahko čiščenje

Indukcija reagira takoj ko znižamo stopnjo moči, tako da je le malo verjetno, da bi kaj zažgali. Če pa se to že pripeti, ne pomeni nobene katastrofe, saj je površina kuhalne plošče hladna. Samo obrišemo jo in je spet čista!

DirectAccess

Posebnosti kuhanja z indukcijoElectroluxove kuhalne plošče z upravljanjem DirectAccess so bile zasnovane z namenom, da nam olajšajo življenje, prihranijo čas in zagotavljajo najboljše rezultate v kuhinji. Ta omogoča izjemno priročen način nastavljanja želene stopnje moči s pomočjo drsnega upravljanja. Tako lahko hitro in neposredno nastavimo ustrezno stopnjo z drsenjem s prstom ali pa se preprosto dotaknemo ustrezne številke na lestvici. Izbiramo lahko med krožnim drsnikom ali običajnim.

Posebnosti kuhanja z indukcijoBridge/Connect

Če bi radi uporabili veliko posodo, ki zavzame polovico kuhalne plošče (recimo posoda za ribe), imajo nekatere indukcijske kuhalne plošče izvrstno rešitev, ki poveže dve kuhališči v eno. Tako dobimo eno dolgo kuhališče. Najprej nastavimo stopnjo kuhanja za eno od kuhališč, nato vklopimo funkcijo in jed bo enakomerno pripravljena po celotni površini.

Booster/Power

Posebnosti kuhanja z indukcijo

Booster je nekakšen »turbo«, ki zagotavlja izbranemu kuhalnemu mestu na indukciji večjo moč, kar je zelo koristno, če želimo na primer na hitro segreti veliko količino vode. Po nekaj minutah se kuhalno mesto samodejno preklopi na prej najvišjo stopnjo moči.

Kazalo preostale toplote

Za popolno varnost so v elektroniki indukcijskih kuhalnih plošč vgrajena tudi indikatorji preostale toplote. Opozorilni simbol je osvetljen, dokler se temperatura kuhalne površine ne spusti na varno vrednost, ko ni več nikakršne nevarnosti, da bi se opekli. Kazalo preostale toplote vam je lahko v pomoč tudi pri prihranku energije, saj lahko kuhalno mesto izklopite, še preden je jed do konca kuhana, in jo dokončnate s pomočjo preostale toplote ali pa na ta način ohranite gotovo jed toplo. Če niste prepričani, kdaj je pravilni čas, da dokočnate jed s pomočjo preostale toplote, pa imajo nekatere naše plošče vgrajeno funkcijo EcoTimer™, ki izklopi energijo v ravno pravšnjem trenutku in s tem zagotovi, da se jed zadnjih nekaj minut kuha s pomočjo preostale toplote.

Stop+go

Posebnosti kuhanja z indukcijoČe se moramo oddaljiti od kuhalne plošče, medtem ko kuhate, lahko izkoristimo funkcijo začasne zaustavitve Stop+go. Ko jo aktiviramo, se vsa kuhališča samodejno preklopijo na najnižjo stopnjo moči, ko pa se spet vrnemo, se ob dotiku na tipko Stop+go vsa kuhališča vrnejo na prej izbrano stopnjo.

Zaklepanje tipk in varnost otrok

Kadarkoli lahko zaklenemo ploščo in s tem preprečimo slučajno spreminjanje nastavitev. Tu je še funkcija za varnost otrok, ki je izjemno koristna, saj onemogoča, da bi otrok po nesreči vklopil kuhalno mesto. Tako smo lahko brez skrbi tudi če so otroci v kuhinji in stegujejo ročice na pult.

Programska ura

Posebnosti kuhanja z indukcijoProgramska ura omogoča nastavljanje trajanja delovanja posameznih kuhalnih mest, za kar zadošča že dotik tipala izbranega kuhališča na upravljalni plošči. Ko preteče nastavljeni čas, se kuhalno mesto samodejno izklopi, zvočni signal pa opozori, da se je čas iztekel. Programsko uro pa lahko seveda uporabljamo tudi kot običajno odštevalno uro.

Samodejni izklop

Funkcija samodejnega izklopa je poseben varnostni sistem, ki se samodejno aktivira, če ostane kuhalno mesto določen čas vklopljeno na isti stopnji (od 1,5 do 6 ur), če so vsa kuhališča izklopljena, če ne nastavimo stopnje kuhanja po vklopu naprave ali če smo nekaj polili oziroma položili na upravljalno ploščo za več kot 10 sekund. Kuhalna plošča se samodejno izklopi tudi v primeru, da se je plošča preveč segrela; npr., ko povre vsa voda iz posode.  S tem je poskrbljeno za varnost, obenem pa funkcija preprečuje potrato energije.

Dodatki

Posebnosti kuhanja z indukcijoElectrolux je za vsa svoja indukcijska kuhališča razvil prav posebne dodatke, ki poskrbijo za  najboljše rezultate kuhanja in nudijo prvovrstno izkušnjo kuhanja na indukciji.

Prefinjeno tehnologijo indukcije so združili s kuhanjem v voku Infinite. Domiselni podstavek omogoča kuharju, da neovirano pripravlja različne jedi, indukcijska plošča pa vok segreje hitreje kot plin. Vok ima lepo in funkcionalno obliko, idealen je za dušenje in dolgotrajno rahlo vretje.

Na indukcijski plošči pa lahko uporabimo tudi žar ploščo Gem, ki nudi veliko površino, prevlečeno s tremi različnimi plastmi, ki dolgotrajno ščitjo proti prijemanju hrane. Infi-Grill plošča je primerna za indukcijska kuhališča s funkcijo Bridge, ki poveže dve kuhališči in tako ustvari večjo površino.
 

Kuhanje z indukcijo ima številne prednosti, ki jih morda niti ne poznate, zato je prav, da preberete ta članek!

indukcijsko kuhališče,kuhanje z indukcijo,Electrolux,prednosti indukcije

Navodila za uporabo

DelajZame Navodila za uporabo

Iščete navodila za uporabo vaših aparatov, pa ne veste, kje bi jih poiskali? Pri nas se bomo potrudili in jih zbirali na enem mestu. Vabimo vas, da nam posredujete tudi navodila strojev, za katere ste že pozabili, da obstajajo. Imate knjižico pra-sesalnika Hoover ali iskrinega sekljalnika? Če nimate scannerja ali se vam preprosto ne da, nam jih pošljite na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola in objavili jih bomo za vas. Seveda vam jih bomo tudi vrnili, zato nam zaupajte vaš naslov.

Proizvajalci


Proizvajalci

Vas zanimajo proizvajalci aparatov, ki jih uporabljate? Morda bi radi vedeli od kod so in s katerim izdelkom so se najprej uveljavili? V naši rubriki »Proizvajalci« bomo zbirali vse o njih. Skušali bomo izbrskati prvega proizvajalca likalnikov, revolucionarno odkritja, pozabljene znamke, izdelke, ki so bili izvirni pa niso uspeli in ostalo, kar bi vas lahko zanimalo. Seveda vabimo tudi vas, da vaše znanje delite z nami in nam ga posredujete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po pošti na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola.

Nasveti za uporabo

Nasveti za uporabo

Vam kruh v pekaču nikakor ne uspe? Se vam zdi, da perilo kljub ustreznemu programu in dragemu prašku ni čisto? Je vaše meso po peki v novi pečici suho in ne sočno, kakor ste pričakovali? Zaupajte nam kako ste rešili zagato. Tudi mi vam bomo zaupali kako do boljših rezultatov pri uporabi bele tehnke, gospodinjskih aparatov in ostalih pripomočkov o katerih pišemo na naših straneh. Naš kontakt je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Pomagajte nam, mi bomo pomagali vam.