Smoothie maker na testu

Tekoče sadje

ZSveže sadje za zdrav začetek dnevaaželeli smo si, da bi bila naša jutra bolj zdrava. Da bi naše telo napolnili z vitamini, energijo in vlakninami, s katerimi bo dan lažje obvladljiv. Tako vsaj pravijo mediji in seveda reklame, ki iz dneva v dan bolj glasno trdijo, da je v smuti spremenjeno sadje edini pravi začetek dneva. V to ne dvomimo, lahko pa vsaj za trenutek podvomimo v naprave, ki naj bi sadje predelale in nam omogočile, da gladko steče po grlu. S tem razlogom smo na test vzeli znameniti Smoothie maker, ki ga lahko vidimo na TV zaslonih in je, tako pravijo nekateri, obnorel tudi slovenske uporabnike.

Zakaj?

Preprosto do zdravih napitkovJe za popularnost kriva privlačna, čeprav neobičajna oblika ali do neke mere sprejemljiva cena, glede na to, da gre za naše zdravje? Mogoče pa možnost izbire barve ali zanimivi posnetki, ki nam ob TV prodaji kar prikličejo slino v usta in nas prepričajo, da bi morali še pred naslednjim vdihom nemudoma spiti nekaj zdravega. Verjetno vsakega malo, še najbolj pa zavedanje, da zase in za svoje zdravje številni med nami naredimo premalo. Ker bi se radi odkupili na preprost način, posežemo po strojčkih, ki obljubljajo zdravje.

Nakup

Prispela pošiljkaNakup Smoothie makerja je sila preprost. Saj veste, telefonska številka, podatki v spremljavi prenekaterih prijaznih besed in fraz in naš »strojček zdravja« je že na poti. Po nekaj dneh, v našem primeru je bilo to naslednji dan (verjetno zato, ker smo ga naročili že dopoldne in je bil odpremljen isti dan), je bila škatla na kuhinjski mizi.In dobili smo…

Pošast iz omarePovsem običajna škatla, na njej velika fotografija vsebine. Odpiramo in ugotavljamo, da je vse lepo pakirano, zaščiteno s prozornimi vrečkami, zaradi česar je vsebina nepoškodovana prispela v naš dom. Kar nekaj različnih kosov vsebuje tale škatla. Največja je seveda pogonska enota, ki spominja na enega od likov znamenitega Pixarjevega filma »Pošasti z univerze«. Njej so namenjene posodice v katerih pripravljamo napitke. Kar tri so. Velika, manjša in prav majhna. Tu pa je še pokrovček in navodila. Tudi v slovenščini!

Sestavljamo

Vsebina in pripomočki Smoothie MakerSeveda je modro pred vsakim sestavljanjem dobro prebrati navodila, a človek dandanes vseeno pričakuje, da bo nekatere stvari zmogel obvladati tudi brez »obveznega branja«. In v primeru Smoothie makerja je tako. Z nekoliko potrpljenja in zdrave logike, smo ga sestavili do te mere, da bi si z njim zlahka pripravili zdrav napitek ali zmešali okusen namaz . A smo se vseeno ustavili in posode najprej oprali, medtem ko so se odcejale pa prebrali navodila.

V njih smo tudi uradno dognali kakšna je vsebina kupljenega paketa. Vas zanima? No, takole gre:
  • Pro V SmoothieMaker naprava (v rdeči ali beli barvi)       1 kos
  • velik kozarec za smoothije                                          1 kos
  • majhen kozarec za smoothije                                      1 kos
  • pokrov z odprtino za pitje                                          1 kos
  • čistilna posoda/posoda za pripravo hrane za dojenčke     1 kos
  • navodila za uporabo, vključno z recepti                         1 kos

UporabaZaloga sadja za smoothie Maker

Naše jutro smo si torej želeli začiniti z energijo in vitamini, ki se sicer skrivajo v sadju. Ker smo Smoothie maker že dobili, smo poskrbeli le še za ustrezno zalogo sadja. Recepte je seveda sestavil trenutni navdih v povezavi z razpoložljivimi sestavinami.

Najprej smo zamešali sadni smuti. Različno sadje, malo vode, priklop kozarca, obrat enote in smuti se že vrti. Zanimivo početje, ki je še posebej vznemirjalo prisotne otroke. Prav vsak med njimi si je namreč želel, da bi sam obrnil enoto in tako zagnal nože v notranjosti, s tem pa pokončal sadje in pred lastnimi očmi spremljal nastanek zdravega napitka. Ta se je res zgodil. Morda ne tako hitro kot v dobrem blenderju, a še vedno sprejemljivo. Sok v njem je bil zmešan homogeno in prijetne teksture. Zaužili smo ga lahko neposredno iz posode v kateri se je mešal.
Priprava sadnega smoothie-ja Priprava sadnega smoothie-ja Priprava sadnega smoothie-ja

V naslednjem preizkusu so se v strojčku zavrteli zmrznjeni gozdni sadeži, ki so lepo obarvali tako narejen smuti. Uporabili smo jih predvsem zaradi zahtevnosti, ki jo za take naprave predstavljajo zamrznjene sestavine. Te so se lepo mešale, nastal je zanimiv napitek, sicer dokaj homogen, vendar z drobci gozdnih sadežev, ki jih sicer v blenderju nismo vajeni. Nekoliko manj jih je bilo po dodatnem vrtenju (še cca minuto), a so vseeno ostali moteči, saj končajo ravno med zobmi, od koder jih razen z zobno ščetko in nitko, res težko spravimo ven.
Priprava smoothie-ja z zamrznjenimi gozdnimi sadeži Priprava smoothie-ja z zamrznjenimi gozdnimi sadeži Priprava smoothie-ja z zamrznjenimi gozdnimi sadeži

V nekaterih reklamah smo zasledili, da s takim strojčkom pripravljajo tudi zanimive namaze in omake, zato smo v primerno posodo dali tuno in ji primešali začimbe, maslo in topljeni sir. Nastal je voljan namaz, primeren tudi za mazanje po mehkem kruhu. Okus in tekstura sta povsem zadovoljila naša pričakovanje, kar dokazuje, da Smoothie maker zmore tudi kaj več kot sadje.
Priprava tuninega namza v Smoothie Makerju Priprava tuninega namza v Smoothie Makerju Priprava tuninega namza v Smoothie Makerju

Čiščenje

Hitro spiranje posodice z vodoČiščenje Smoothie Maker-ja naj bi bilo preprosto. No, saj v bistvu je, ko gre za posodice, ki jih zlahka operemo v pomivalnem stroju. A tu ne smemo pozabiti na enoto z noži. Tudi za čiščenje aparata je potreben večji trud, saj ob mešanju vedno kje kaj kapne in brisanje nam ne uide.

Največja zamera pa pri uporabi aparata ni povezana s čiščenjem. Čistiti je nenazadnje potrebno prav vse kuhinjske pripomočke, zato se temu opravilu še nekaj časa in nekaj generacij aparatov ne bomo izognili. Res pa je, da bi bilo čiščenja veliko manj, če bi bilo nameščanje posodic bolj preprosto, oziroma natančno. Nameščanje je namreč zelo natančno in občutljivo opravilo, na katerega se moramo dobro privaditi, sicer bomo več časa porabili za čiščenje ali celo popravilo nohtov, ki lahko počijo ob nepravilnem gibu med priključevanjem posode.

Smuti je zdrav

S strojčkom kot je Smoothie maker si dejansko lahko privoščimo zdrav napitek. Vprašati se moramo le ali je ta namenjen samo nam. Če želimo napitek pripravljati za večje število ljudi je namreč bolje izbrati zmogljivejšo napravo. Smoothie maker je z velikostjo posode namreč omejen na največ dve osebi.
Kaj zmore pripraviti Smoothie Maker
Sicer pa ne pozabite: zdrav smuti ne vsebuje dodatkov in je narejen izključno iz svežega sadja. Doma narejeni smutiji niso samo odličnega okusa, so tudi izredno zdravi, predvsem če so narejeni iz organsko pridelanega sadja in zelenjave. Tu velja izkoristiti predvsem poletje, ki je idealen letni čas za uživanje smutijev, saj imamo na voljo veliko izbiro svežega sadja. Jagode na primer podarijo smutijem čudovito aromo in barvo, v katerih uživajo celo otroci. Pozimi pa je dobro uporabiti eksotično sadje, kot sta ananas in mango, ki dajejo nežen priokus domačim jabolkom in hruškam.

Med preizkušanjem Smoothie Makerja
Tu je še nekaj zanimivih receptov, ki vam lahko pride prav, če vam zmanjka domišljije.
Recepti smoothiev s Smoothie Maker-jem

Eksotika

To je smuti z limeto, mangom, ananasom, kivijem in banano. Podarja nam odličen sladko-kisli okus.
Sestavine: limeta - olupljena in narezana na koščke, brez koščic, kivi, mango, ananas in banana in nekaj kock ledu
Priprava: Olupite limeto, kivije, mango, ananas in banano ter jih narežite na koščke. Vse sestavine skupaj z ledom stresite v kozarec in zmiksajte v smuti. Postrezite takoj.

Poletje

Sestavine: zamrznjene maline, grenivka, jajčni liker in gozdni med
Priprava: V kozarec vmešajte zamrznjene maline. Dodajte grenivko (olupljeno in zrezano na koščke). Nato dodajte jajčni liker in gozdni med. Zmešajte.

Rdeči baron

Sestavine: zamrznjene jagode, maline in rdeči ribez, cimet, sladkor, mleko (0,5% maščobe), kocke ledu
Priprava: Operite sadje in odstranite stebla. Vse sestavine vmešajte v kozarec in dobro zmiksajte. Servirajte ledeno mrzlo v kozarcu za koktajl in okrasite z metinim listom.

Moč življenja

Sestavine: srednje velik korenček (olupljen), pomaranča (olupljena), jabolko in hruška, hladno stisnjeno olivno olje, med
Priprava: Jabolko, pomarančo, hruško in korenček narežite na koščke in jih vmešajte v kozarec. Dolijte olivno olje in dobro zmiksajte. Dodajte še med, če želite bolj sladek okus.

Divja češnja

Sestavine: sveže češnje (izkoščičene), vanilijev jogurt, mleko, med
Priprava: Češnje operite pod tekočo vodo in odstranite koščice. Vse sestavine vmešajte v kozarec in dobro zmiksajte.

Breskov napitek

Sestavine: sveže breskve, navaden jogurt, sladkor ali med (po vašem okusu)
Priprava: Breskve dobro operite, odstranite koščice in jih prepolovite. Vse sestavine vmešajte v kozarec in dobro zmiksajte.

Za moč

Sestavine: ananas, mango, jabolko in pomaranča, kalčkovo olje in kocke ledu
Priprava: Olupite ananas in ga zrežite na koščke. Prav tako olupite mango in ga zrežite, narežite tudi jabolko in pomarančo (olupljeno). Vse sestavine zmiksajte skupaj z oljem pšeničnih kalčkov in kockami ledu. Popijte takoj.

Hladna  melona

Sestavine: melona (zrezana na kocke), zelena melona (zrezana na kocke), lubenica (zrezana na kocke), pomarančni sok, kocke ledu
Priprava: Olupite melone, odstranite peške, narežite jih in jih dajte za nekaj časa v zamrzovalnik. Nato vmešajte melono skupaj s kockami ledu in pomarančnim sokom v kozarec in zmiksajte, dokler ne postane gladko. Postrezite v visokem kozarcu.

Navodila za uporabo

DelajZame Navodila za uporabo

Iščete navodila za uporabo vaših aparatov, pa ne veste, kje bi jih poiskali? Pri nas se bomo potrudili in jih zbirali na enem mestu. Vabimo vas, da nam posredujete tudi navodila strojev, za katere ste že pozabili, da obstajajo. Imate knjižico pra-sesalnika Hoover ali iskrinega sekljalnika? Če nimate scannerja ali se vam preprosto ne da, nam jih pošljite na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola in objavili jih bomo za vas. Seveda vam jih bomo tudi vrnili, zato nam zaupajte vaš naslov.

Proizvajalci


Proizvajalci

Vas zanimajo proizvajalci aparatov, ki jih uporabljate? Morda bi radi vedeli od kod so in s katerim izdelkom so se najprej uveljavili? V naši rubriki »Proizvajalci« bomo zbirali vse o njih. Skušali bomo izbrskati prvega proizvajalca likalnikov, revolucionarno odkritja, pozabljene znamke, izdelke, ki so bili izvirni pa niso uspeli in ostalo, kar bi vas lahko zanimalo. Seveda vabimo tudi vas, da vaše znanje delite z nami in nam ga posredujete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po pošti na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola.

Nasveti za uporabo

Nasveti za uporabo

Vam kruh v pekaču nikakor ne uspe? Se vam zdi, da perilo kljub ustreznemu programu in dragemu prašku ni čisto? Je vaše meso po peki v novi pečici suho in ne sočno, kakor ste pričakovali? Zaupajte nam kako ste rešili zagato. Tudi mi vam bomo zaupali kako do boljših rezultatov pri uporabi bele tehnke, gospodinjskih aparatov in ostalih pripomočkov o katerih pišemo na naših straneh. Naš kontakt je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Pomagajte nam, mi bomo pomagali vam.