Preiskusimo Athleta!

V kakšni formi je Boschev Athlet?

Prejeli smo ga kar iz ene od prodajaln, potem, ko je dal skozi veliko število rok in kvadratnih metrov talnih oblog. Res je, pokazala se je že kakšna praska in tudi čist ni bil tako, kot smo vajeni tistih, ki ravnokar pokukajo iz originalne embalaže. Pa vendar je tako lahko pokazal svojo pravo moč in vzdržljivost.

Saj veste, ko je baterijski sesalnik nov, je skorajda nemogoče, da nebi zadostil obljubam. Ko pa nekaj časa opravlja svojo nalogo, se kaj hitro zgodi, da akumulator ne zmore več, da vrečka ne zadrži prahu in še kaj drugega. Če vas zanima, kako se je odrezal Bosch Athlet, le berite naprej. Ne bo vam žal.

Bosch Athlet v svoji embalaži Bosch Athlet v svoji embalaži Bosch Athlet v svoji embalaži


Prišel je v njegovi škatli in s težo sporočal, da premore akumulator, ki ga sicer v takih aparatih nismo vajeni. Po začetnem spoznavanju in urejanju posameznih delov, smo sesalec sestavili in ga pustili, da se napolni do skrajne meje. Kdaj je bilo dovolj, je povedal kar sam, z indikatorjem, ki opozori kdaj je pripravljen na delo.

Bosch Athlet sestavljanje Bosch Athlet sestavljanje Bosch Athlet sestavljanje

Sesalec in dodatki

Athlet je pokončni sesalec. Tako imenovana električna metla, ki je v bistvu sesalec in ročaj v enem kosu. Nekateri preprosto ne morejo drugače in zagovarjajo to obliko zaradi praktičnosti uporabe in enostavnega odlaganja v ozek prostor, kjer sesalec čaka med eno in drugo uporabo. Bosch Athlet je visok, pa tudi nekoliko odebeljen, saj ima motor, zmogljiv akumulator in ostale pomembne komponente zložene v le eno ohišje, ki je obenem tudi ročaj in nastavek za sesanje. V osnovi je kupcu na voljo Athlet s polnilcem, ki pa ga je mogoče razširiti z nakupom dodatnega kompleta. Ta vsebuje:
-    šoba za oblazinjeno pohištvo, namenjena hitremu čiščenju, ki je široka kar 19 cm
-    dolga (36 cm) ozka šoba za težko dostopna mesta
-    nastavljiv nosilni pas
-    fleksibilna cev z ročajem

Bosch Athlet sestavljanje Bosch Athlet sestavljanje Bosch Athlet sestavljanje


Tak komplet je potrebno prišteti osnovni ceni. Nakup Athleta nas stane 249 ali 299€ (razlika je v barvi in zmogljivosti akumulatorja) in dodatnih 49,90€, če želimo prej naštete dodatke. No, roko na srce, brez njih je Athlet le sesalec za tla. Z njimi pa se njegove funkcionalnosti pomembno povečajo, saj se lahko lotimo tudi oblazinjenega pohištva, težje dostopnih in dvignjenih predelov ali celo notranjosti avtomobila. V tem primeru pa Athlet res lahko nadomesti hišni sesalec in vse njegove funkcije.

Bosch Athlet sestavljanje Bosch Athlet sestavljanje Bosch Athlet sestavljanje

Sesali smo

S povsem polnim akumulatorjem in praznim prostorom za smeti (tega smo, kakor opisujejo navodila, izpraznili, umili in posušili) smo se lotili sesanja tal. Ploščice, laminat, preproga… izzivi, s katerimi se srečujemo praktično vsak dan. Kaj pravite, jim je bil kos?

Bosch Athlet indikatorja baterije in polne posode za prah Bosch Athlet indikatorja baterije in polne posode za prah Bosch Athlet je pripravljen


Brezžični ročni baterijski sesalnik Bosch Athlet se res lahko primerja s klasičnim sesalcem, ki ponuja 2400W nazivne motorne moči. To smo izkusili na lastnih tleh! Zanimivo, ko smo prvič sesali, s polno močjo seveda, se nam je zdelo čudno, zakaj je sesalec tako težko vodljiv. Kot bi imel »sto kil«. Pa veste, kaj je bilo to? Tolikšen vlek ima, da se na gladki površini kar prisesa ob tla in ga je zato težko voditi. Če moč zmanjšamo na eno od šibkejših nastavitev, je sprememba takoj opazna in vodljivost veliko prijaznejša do uporabnika.

Bosch Athlet indikatorja baterije in polne posode za prah Bosch Athlet akumulator je vir energije in moči Bosch Athlet sesalni nastavek Bosch Athlet ročaj


Bosch pravi, da Athlet sesa 60 minut, brez vrvice in brez dodatnega polnjenja. Šibkejši model naj bi zdržal 40 minut. Mi smo preizkusili dražji in zmogljivejši model in ga najprej privili na največjo moč. Vztrajal naj bi 15 minut, posesal pa vse, kar mu pride na pot. In res, čeprav je v prodajalni, kot razstavni sesalec preživel že marsikaj, se je izkazal tudi pri nas. V treh poiskusih je na največji moči sesal 15, 13 in 14,5 minut. Povprečno torej dobrih 14 minut.

Bosch Athlet dodatna oprema Bosch Athlet Bosch Athlet ročaj


Seveda nismo pozabili tudi na sesanje pri najmanjši moči. Tu so bila odstopanja nekoliko višja, a je klub vsemu rezultat dober. Trikrat smo ga izpraznili in v tem zaporedju beležili čas neprekinjenega delovanje. 49, 61 in 55 minut, ali v povprečju 55 minut, kar povsem zadošča za sesanje do 60 m2 velikega stanovanja, celo če vmes nekajkrat povečamo moč.

Neomejeno sesanje

Baterijski sesalniki so vsekakor priljubljeni. Več razlogov je, od uporabe brez kabla, do priročnosti in enostavnega rokovanja. Tudi Athlet ima te odlike, saj njegovo delovanje ni omejeno z dolžino vrvice, pač pa le s trajanjem akumulatorja. V primerjavi z znanimi bateriskimi sesalniki, je Athlet nekoliko bolj okoren, saj je težji in ima res mogočen vlek, zato morda ne seže prav v vsak kotiček, kamor smo bili vajeni poriniti ostale, cenejše in šibkejše konkurente. Vendar se vsekakor odkupi z zmogljivostjo in prostornino, saj posesa praktično vse, praznimo pa ga bolj redko, saj ima prostora za posesano nesnago več, kot ostali. Poleg tega je pameten in sam opozori na potrebo po praznjenju.

Bosch Athlet priključek za polnjenje Bosch Athlet ima res mogočni vlek Bosch Athlet posebno dolg nastavek


Čiščenje je dokaj enostavno. Athletov filter namreč zaradi sistema zaradi močne centrifugalne sile zrak loči od prahu še preden pride do filtra. Tako se večina prahu zadrži v škatli in ne v filtru. V posebno pomoč je tudi sistem, ki opozarja na čiščenje, ko je smeti in prahu toliko, da ovirajo sesanje. Priporočamo, da posodo s prahom odstranite in jo najprej izpraznite v smetnjak na prostem, ter se tako izognete prašenju domačih prostorov. Potem pa vse skupaj lepo operete pod vodo in pustite čez noč, da se posuši. Nikakor ne sušite »po domače« s kakim fenom ali drugim virom toplote, saj bi posodo ali filter lahko poškodovali. 

Bosch Athlet posebno dolg nastavek Bosch Athlet polnilec Bosch Athlet priključitev za polnjenje


Krtača, ki se vrti in od tal odlepi vztrajno nesnago, lase in druge smeti, se seveda umaže. Bosch Athlet nima posebnega sistema, ki bi jo samodejno očistil. Ima pa zato možnost, da krtačo izredno enostavno odstranimo in očistimo. Še najbolje je, če jo snamemo in s škarjami porežemo lase in nitke na njej. Tako jih je najlažje odstraniti. Potem krtačo le še otresemo v smetnjak in že je pripravljena za nadalnje delo.

Ostale dele sesalca velja občasno obrisati z mehko, vlažno krpo. Tu ni razlik z drugimi aparati, saj so materiali gladki in kvalitetni, zato jih je kar enostavno očistiti in so po brisanju spet sijoči in taki, kakršni so bili ob nakupu sesalnika.

Bosch Athlet baterija je polna Bosch Athlet pripravljeni na test Bosch Athlet sesanje v praksi

Uporaben?

Po nekajdnevnem sesanju smo lahko ugotovili, da Athlet res ni le dopolnilni, nadomestni ali dodatni sesalnik, ki bi ga uporabljali za manjša čiščenja, pač pa zlahka postane glavni sesalnik v hiši. Sesanje tal je zanj mačji kašelj, fleksibilna krtača pa mu omogoča sesanje težko dostopnih mest.

Bosch Athlet sesanje v praksi Bosch Athlet sesanje v praksi Bosch Athlet pregib Bosch Athlet nastavek za rame


Seveda pa ima vsak junak tudi šibke točke in našli smo jih tudi na Athletu. Je že tako, vsi nimajo vsega in se ne rodijo popolni, sicer jih v naslednjem življenju niti nebi mogli izboljšati. Sami bi Athletu dodali polnilno postajo, kakršne ima večina baterijskih sesalnikov. Odlaganje in polnjenje sesalca bi bilo s postajo enostavnejše, če bi bila ustrezno dobro zasnovana pa lahko nanjo shranili vso morebitno dodatno opremo.

Bosch Athlet gibljiva cev Bosch Athlet sesanje z nastavkom Bosch Athlet


Nošenje Athleta na pasu, ko uporabljamo fleksibilno cev, je nekoliko nerodno, sama transformacija ravno tako. Tu vidimo še veliko prostora za izboljšave, saj bi enostavnejša namestitev in uporaba dodatne opreme Athletu vlila veliko prednosti.

Bosch Athlet na preprogi Bosch Athlet na preprogi Bosch Athlet na preprogi

Ko vsakodnevno sesanje postane del nas

Že iz predhodnih izkušenj nam je znano, da takoj po prihodu brezžičnega sesalnika spremenimo navade čiščenja. Pričnemo s sesanjem drobtinic, mogoče črepinj, las in kar naenkrat se zavemo, da stanovanje sesamo vsakič, ko je kje kakšna nesnaga, ki nas moti. Tudi običajno sesanje je enostavnejše, saj je praviloma sesalec na dosegu rok in ves čas v pripravljenosti. Kot nekakšen reševalec pred umazanim stanovanjem.

Bosch Athlet posoda za prah Bosch Athlet odstranjevanje posode za prah Bosch Athlet posoda za prah


Podobno je z Athletom. Čeprav je nekoliko večji in težji od tistih, ki smo jih spoznali doslej, zaradi tega ni nič manj pripravljen. Na voljo je v vsakem trenutku in če dobro izberemo njegov kotiček, nam bo tam venomer pri roki, lačen smeti in prahu, na voljo ko bomo želeli kaj posesati. Dobro je le, da je tam tudi vtičnica, da ga lahko, ko počiva, tudi polnimo. Z Athletom je čistočo domačih tal veliko lažje vzdrževati, saj sprotno sesanje zelo podaljša čas med enim in drugim generalnim čisčenjem.

Bosch Athlet čiščenje posode za prah Bosch Athlet čiščenje posode za prah Bosch Athlet čiščenje posode za prah

Bi ga kupili?

Bosch Athlet ni poceni. Tega ne moremo zanikati. Pa je vreden svojega denarja? Vsekakor lahko najprej ugotovimo, da je dejansko zmogljiv in se njegovo sesanje ne samo kosa z nekaterimi običajnimi sesalniki, pač pa mnoge celo prekaša. Seveda ima nekaj posebnosti, od oblike, do priključkov, na katere se moramo navaditi in tudi prostora za izboljšave v naslednjih serijah je še nekaj, pa vendar se je na našem preizkusu izkazal in celo presegel pričakovanja. Z njim bi namreč zlahka vzdrževali čistočo manjšega stanovanja ali pisarne. Vsakodnevno čiščenje z njim zahteva le malo časa in ni drobtine, ki bi jo gledali, ker se nam nebi ljubilo vzeti sesalec. Athlet je vedno pripravljen in s tem v prednosti pred sesalci, ki sicer zahtevajo dolgo priključno vrvico in več prostora. 

Bosch Athlet filter Bosch Athlet odstranjevanje krtače Bosch Athlet odstranjevanje krtače


Oglejte si video posnetek našega testa...
Preizkusili smo brezžični ročni sesalnik Bosch Athlet, ki dosega moč 2400 vatnega aparata ter zabeležili njegove prednosti in slabosti.

Preizkus,Brezžični sesalnik,Bosch,Athlet,Atlet,sesanje,baterija,pršica

Navodila za uporabo

DelajZame Navodila za uporabo

Iščete navodila za uporabo vaših aparatov, pa ne veste, kje bi jih poiskali? Pri nas se bomo potrudili in jih zbirali na enem mestu. Vabimo vas, da nam posredujete tudi navodila strojev, za katere ste že pozabili, da obstajajo. Imate knjižico pra-sesalnika Hoover ali iskrinega sekljalnika? Če nimate scannerja ali se vam preprosto ne da, nam jih pošljite na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola in objavili jih bomo za vas. Seveda vam jih bomo tudi vrnili, zato nam zaupajte vaš naslov.

Proizvajalci


Proizvajalci

Vas zanimajo proizvajalci aparatov, ki jih uporabljate? Morda bi radi vedeli od kod so in s katerim izdelkom so se najprej uveljavili? V naši rubriki »Proizvajalci« bomo zbirali vse o njih. Skušali bomo izbrskati prvega proizvajalca likalnikov, revolucionarno odkritja, pozabljene znamke, izdelke, ki so bili izvirni pa niso uspeli in ostalo, kar bi vas lahko zanimalo. Seveda vabimo tudi vas, da vaše znanje delite z nami in nam ga posredujete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po pošti na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola.

Nasveti za uporabo

Nasveti za uporabo

Vam kruh v pekaču nikakor ne uspe? Se vam zdi, da perilo kljub ustreznemu programu in dragemu prašku ni čisto? Je vaše meso po peki v novi pečici suho in ne sočno, kakor ste pričakovali? Zaupajte nam kako ste rešili zagato. Tudi mi vam bomo zaupali kako do boljših rezultatov pri uporabi bele tehnke, gospodinjskih aparatov in ostalih pripomočkov o katerih pišemo na naših straneh. Naš kontakt je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Pomagajte nam, mi bomo pomagali vam.