Razvojna pot

Stare novosti

Muzej inovacij SamsungSamsung Electronics je odprl muzej posvečen preteklosti, sedanjosti in prihodnosti v elektroniki, kjer si obiskovalci lahko ogledajo pretekla odkritja v elektrotehniki, ki so jih ustvarjali Michael Faraday, Thomas Edison in Graham Bell, pa tudi pokukajo v prihodnost, da vidijo, kakšne novosti prihajajo.

»Samsungov muzej inovacij združuje zgodovinske elektrotehnične mojstrovine, ki so postavile temelje tehnološkega napredka, s katerim smo ustvarili današnje vrhunske naprave, ki nam lajšajo življenje,« je na uradnem odprtju povedal Oh-Hyun Kwon, generalni direktor družbe Samsung Electronics. »Muzej omogoča obiskovalcem, da vidijo, kako dolgo razvojno pot smo prehodili in od kod Samsung jemlje navdih za ustvarjanje svojih revolucionarnih naprav.«

Muzej inovacij SamsungMuzej zaseda 10.950 m2 v petih nadstropjih, ki so razdeljena v tri razstavne dvorane. V njih se predstavljajo preteklost, sedanjost in prihodnost industrije elektrotehnike. V 1. in 2. dvorani je na ogled 160 zgodovinskih inovacij, v 3. pa sedanje in morebitne prihodnje inovacije. Vsi razstavni eksponati so natančno opisani, dodatne informacije pa dobimo v posebnih tematskih videoposnetkih.

Doba izumiteljev

Predmeti v razstavni dvorani 1 pripovedujejo zgodbo o začetkih elektrotehnike od 18. do 20. stoletja. Tu je nekaj največjih in najpomembnejših izumov Michaela Faradaya, Thomasa Edisona in Grahama Bella. Dvorana je razdeljena na pet delov: odkritje elektrike; razsvetljava, telekomunikacije, gospodinjski aparati in radio. Vsak del je posebej spravljen pod stožčasto streho, obešeno pod stropom.

Muzej inovacij SamsungIzvirni modeli revolucionarnih odkritij, ki so razstavljeni v 1. dvorani:
•    Leydenske steklenice, Pieter van Musschenbroek, 1745
•    Brezžični telegraf 'Maggie' Guglielma Marconija, 1896
•    Edisonova zgodnja svetilka z žarilno nitko, 1900–1909
•    Maytagov električni pralni stroj št. 45, 1911
•    Hladilnik GE Monitor Top, 1929

Obiskovalcem so na voljo tudi videoposnetki, ki na zaslonih, vgrajenih v stožčaste strehe, prikazujejo razvoj teh petih inovacij. V dvorani so tudi podrobni opisi začetkov velikanov elektrotehnike, kot so Siemens (ustanovljen 1847); AT&T (1885); Philips (1891); GE ali General Electric (1892); in NEC (1899).

Doba industrijskih inovacij

Muzej inovacij SamsungV tej dvorani so tri cone, ki nudijo vpogled v temelje industrije elektronike: polprevodniki, zasloni in mobilne komunikacije. Prihod polprevodnikov je omogočil procesiranje informacij z veliko hitrostjo, razvoj zaslonov in mobilnih komunikacij pa še danes prispevata k večji in lažji dostopnosti informacij.

Obiskovalci se srečajo s pomembnimi tehnološkimi mejniki, kot so izum tranzistorjev, razvoj integriranega vezja, zgodovina polprevodnikov in napredek tehnologije zaslonov. V coni mobilne tehnologije je na ogled prvi mobitel na svetu, ob njem pa prvi pametni telefon. Tu je še nekaj primerov, kako so Samsungove inovacije v telekomunikacijah koristile ljudem po vsem svetu, kot takrat, ko so na Samsungov telefon s projektorjem GT-i7410 naložili spodbudna sporočila in posnetke za 33 čilskih rudarjev, ki so bili leta 2010 kar 69 dni ujeti v rudniku.  

Poleg Samsungovih izdelkov so v tej dvorani tudi naprave drugih vodilnih sodobnih podjetij, kot so Intel, Sony, Sharp, Nokia in Motorola.

Dvorana premore še muzejski laboratorij, v katerem lahko otroci izvedo več o polprevodnikih, zaslonih in mobilnih komunikacijah.

Doba stvaritev

Muzej inovacij SamsungV zadnji dvorani je Samsungova vizija prihodnosti, v njej pa je razstavljena tudi najsodobnejša tehnologija. Dvorana je razdeljena na tri dele: muzejski kino S/I/M Theatre, galerijo izdelkov in Samsungovo galerijo nanum.    

V kinu je 180-stopinjski panoramski UHD zaslon, na katerem prikazujejo Samsungovo predanost inovacijam in ustvarjanju boljše prihodnosti.

Muzej inovacij SamsungV galeriji izdelkov je razstavljena prihodnost družbe, kot si jo predstavlja Samsung s pomočjo svojih vodilnih inovacij, kot so poslovne rešitve B2B, ukrivljeni televizorji in pametne storitve za gospodinjstvo Smart Home. V B2B coni je sedem predelov – maloprodaja, zdravstvo, hotelirstvo, državne službe, finance, poslovna mobilnost in izobraževanje – v vsakem pa so razstavljeni različni izdelki, ki jih lahko obiskovalci sami preizkusijo.

V galeriji nanum so spominki Samsungovih socialnih projektov, v katerih je družba sodelovala. Izkupiček od prodanih spominkov je namenjen financiranju socialnih pobud in projektov, ki trenutno potekajo.

Zgodovina Samsunga

Muzej inovacij SamsungV prvem nadstropju muzeja je dvorana zgodovine Samsunga, ki predstavlja smernice družbe in zgodovino njenih inovacij. Obiskovalci bodo izvedeli več o začetkih Samsunga, o preprekah, ki so družbi stale na poti do uspeha, ter novem načinu razmišljanja družbe, imenovanem »New Management« (slo. novo vodenje), zaradi katerega se je podjetje občutno spremenilo, z njim pa posledično tudi industrija elektronike.
 
Samsungov muzej inovacij bo odprt od ponedeljka do sobote, od 10.00 do 18.00. Med delovnimi dnevi morajo obiskovalci pred prihodom rezervirati vstopnice na naslovu samsunginnovationmuseum.com, ob sobotah pa rezervacija ni potrebna.

Navodila za uporabo

DelajZame Navodila za uporabo

Iščete navodila za uporabo vaših aparatov, pa ne veste, kje bi jih poiskali? Pri nas se bomo potrudili in jih zbirali na enem mestu. Vabimo vas, da nam posredujete tudi navodila strojev, za katere ste že pozabili, da obstajajo. Imate knjižico pra-sesalnika Hoover ali iskrinega sekljalnika? Če nimate scannerja ali se vam preprosto ne da, nam jih pošljite na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola in objavili jih bomo za vas. Seveda vam jih bomo tudi vrnili, zato nam zaupajte vaš naslov.

Proizvajalci


Proizvajalci

Vas zanimajo proizvajalci aparatov, ki jih uporabljate? Morda bi radi vedeli od kod so in s katerim izdelkom so se najprej uveljavili? V naši rubriki »Proizvajalci« bomo zbirali vse o njih. Skušali bomo izbrskati prvega proizvajalca likalnikov, revolucionarno odkritja, pozabljene znamke, izdelke, ki so bili izvirni pa niso uspeli in ostalo, kar bi vas lahko zanimalo. Seveda vabimo tudi vas, da vaše znanje delite z nami in nam ga posredujete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po pošti na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola.

Nasveti za uporabo

Nasveti za uporabo

Vam kruh v pekaču nikakor ne uspe? Se vam zdi, da perilo kljub ustreznemu programu in dragemu prašku ni čisto? Je vaše meso po peki v novi pečici suho in ne sočno, kakor ste pričakovali? Zaupajte nam kako ste rešili zagato. Tudi mi vam bomo zaupali kako do boljših rezultatov pri uporabi bele tehnke, gospodinjskih aparatov in ostalih pripomočkov o katerih pišemo na naših straneh. Naš kontakt je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Pomagajte nam, mi bomo pomagali vam.