Zakulisje

Kaj je »The Next Black«?

»The Next Black«je 45-minutni dokumentarni film o prihodnosti oblačenja, v katerem so predstavljena najvidnejša napredna podjetja, ki bodo na novo opredelila, kako se bomo oblačili in kaj bomo oblekli v prihodnosti. Z raziskovanjem nekaterih največjih vprašanj, s katerimi se industrija oblačil sooča danes in razmišljanjem o prihodnosti, nas ta poučen dokumentarni film popelje v ozadje, kjer spoznamo podjetja, ki premikajo tehnološke meje. Film je nastal na pobudo proizvajalca gospodinjskih aparatov – podjetja AEG.

Katera so ključna področja pri raziskovanju prihodnosti oblačenja?

The next black - prihodnost oblačenjaTrajnost – industrija oblačil prispeva velik delež k onesnaženosti okolja in znašli smo se v vrtincu tako imenovane »hitre mode«, ko trenutni trendi hitro postanejo zastarelo blago, namesto da bi negovali, kar imamo. Film »The Next Black« raziskuje alternativne, bolj trajnostne načine proizvodnje oblačil, hkrati pa poizveduje, kako lahko uporabimo in negujemo oblačila na bolj trajnostni način.
Inteligentna tehnologija– tehnologija postaja del oblačil in v filmu »The Next Black« raziskujemo, kako lahko tehnologija koristi industriji oblačil.

Zakaj ste pri raziskovanju prihodnosti oblačenja izbrali ravno ti dve področji?

The next black - več o filmu ki razkriva prihodnost oblačenjaNa teh področjih opažamo veliko sprememb, gre pa tudi za dve ključni področji podjetja AEG, v smislu blagovne znamke, zato je bilo raziskovanje še toliko bolj zanimivo.

Kako ste se lotili raziskovanja prihodnosti oblačenja?

V filmu »The Next Black« smo se pogovarjali z najnaprednejšimi in najinovativnejšimi ljudmi v industriji, da bi razumeli, kaj nas čaka v prihodnosti.

Kdo so ti ljudje?

•    Rick Ridgeway, podpredsednik okoljskih pobud podjetja Patagonia, o trajnostni porabi in proizvodnji.
•    Nancy Tilbury, iz podjetja Studio XO, o tem, kako bo tehnologija spremenila naše dojemanje oblačenja.
•    Suzanne Lee, iz podjetja BioCulture, o biološkem materialu, ki praktično nima nikakršnega vpliva na okolje.
•    Matt Hymers, iz podjetja adidas, o pametnih oblačilih in sistemu spremljanja miCoach Elite; sistem spremljanja v oblačilih, ki pomaga športnikom izboljšati njihove dosežke.
•    Sophie Mather, iz podjetja Yeh Group, o tehnologijin DryDye™ – barvanje oblačil brez vode.
•    Kyle Weins, direktor in ustanovitelj podjetja IFIXIT, ki sodeluje s podjetjem Patagonia, o popravilu oblačil.

Ali nam lahko poveste kaj več o ljudeh v dokumentarnem filmu?

Rick Ridgeway, podpredsednik okoljskih programov pri podjetju Patagonia
The next black je film, ki razkriva delo razvojnikov in vizije inženirjev na področju oblačenja in nege oblačilRick Ridgeway je podpredsednik okoljskih pobud pri podjetju Patagonia, kjer je odgovoren za izvajanje dveh od treh nalog, ki predstavljajo zavezanosti podjetja, da ustvari najboljši proizvod, prepreči povzročanje nepotrebne škode in izkoristi poslovanje kot navdih in izvajanje rešitev za okoljsko krizo.
Pred zaposlitvijo v podjetju Patagonia je bil Rick lastnik/predsednik agencije Adventure Photo & Film, iz katere je ustvaril svetovno prepoznavno agencijo za pripravljene fotografije in filme na prostem. Poleg poslovnega sveta pa je Rick znan tudi kot eden najodličnejših hribolazcev in avanturistov na svetu, ki je kot prvi Američan osvojil goro K2, ki velja za najtežji vzpon na svetu. Produciral in režiral je več televizijskih filmov ter napisal številne članke za revije in šest knjig. National Geographic mu je pred kratkim izkazal priznanje z nagrado za »življenjske dosežke na področju avanture« (Lifetime Achievement in Adventure).
Suzanne Lee, ustanoviteljica podjetja Biocouture
Bodo v prihodnosti pomembnejše barve, materiali ali ekološkost oblačil?Modna oblikovalka Suzanne Lee je direktorica svetovalnega podjetja BioCouture, nastalega na podlagi ideje iz njene knjige »Fashioning the Future: Tomorrow’s Wardrobe«, ki govori o modi in prihodnjih tehnologijah. Njena raziskava izkorišča naravo, da prikaže radikalno predstavo o modi v prihodnosti. Zastavlja si vprašanje, ali lahko iz kadi tekočine nastane obleka. Z bakterijsko celulozo želi Leejeva najti odgovore na vedno bolj pereča ekološka in trajnostna vprašanja v modi in drugih industrijah. Kot višja raziskovalna sodelavka na Univerzi umetnosti v Londonu – Central Saint Martins – sodeluje z znanstveniki in raziskuje, ali lahko sintetična biologija ustvari optimizirane organizme za proizvodnjo prihodnjih potrošniških izdelkov.
Nancy Tilbury, soustanoviteljica in direktorica podjetja Studio XO
Bomo še vedno individualisti ali le del virtualnega oblačenja? The next blackOdkar je leta 1997 diplomirala na Royal College of Art, je Nancy Tilbury znana kot napredna oblikovalka na področju modne tehnologije. Med drugim je ustvarila tudi interaktivna oblačila za svetovni turneji glasbenih izvajalcev Lady Gaga in Black Eyed Peas.
Tilburyjeva je soustanoviteljica in direktorica modnega in tehnološkega podjetja Studio XO, katerega delo lahko opišemo nekje med fizično-digitalnim, sintetičnim in hiperrealnim. Z osredotočenostjo na vlogo telesa v 21. stoletju je podjetje Studio XO zgradilo prvovrstni modni laboratorij, ki ga upravlja skupina strokovnjakov za hibridne rešitve, od modnih ustvarjalcev do šifrerjev, inženirjev in strokovnjakov o materialih.
Po zaključenem študiju je Nancy postala modna direktorica podjetja Philips Design, kjer je na podlagi dela z novo tehnologijo, raziskovanjem znanosti in motečimi poslovnimi platformami prepoznavala in ustvarjala strategije za nove modne modele. V podjetju Philips je Nancy vodila pionirske oblikovalske projekte, kot sta na primer Philips-Nike in Philips-Levi’s ICD+ Collection, ki sodita med prvi komercialno oblikovani tehnologiji na trgu.
Matt Hymers, projektni vodja, adidas

Matt je projektni vodja pri podjetju adidas, ki po vsem svetu sodeluje pri raziskavah in razvoju izdelkov in trženju znamke. Posebej pa je odgovoren za razvoj interaktivnih strategij ekipnih športov, izdelkov in nosljivih tehnologij. Pred zaposlitvijo v podjetju adidas je Hymers delal za več vrhunskih rugby ekip kot analitik igre, tudi za ekipi Australian Rugby Union in NSW Waratahs iz Sydneyja.
Sophie Mather, inovativna direktorica, Yeh Group
Vodilna strokovnjakinja za trajnost tekstila in ustanoviteljica Biov8tion, Sophie Mather, je pri podjetju Yeh Group odgovorna za novosti, ki bodo spremenile industrijo. Skupina se osredotoča na pionirske tehnologije, kot je DryDyeTM, ki za proces barvanja ne potrebuje vode. Sophie je strokovnjakinja na področju trajnostnih novosti in njeno delo je usmerjeno k zmanjšanju porabe vode, odpadkov in ogljika v vsej tekstilni industriji.  Kot direktorica novosti je najprej odgovorna za razvoj novega postopka, nato pa za učinkovito delovanje izdelka, pri čemer vedno išče načine za izboljšanje njihovih delovanj z vidika trajnosti.
Kyle Weins, direktor in ustanovitelj, IFIXIT
Popravila oblačil bodo povsem vsakdanje opravilo, tako, kot je nekoč tudi bilo. The next blackKyle Weins je leta 2003 ustanovil podjetje IFIXIT, ki nagovarja ljudi, naj popravijo svoja oblačila, električne aparate itd., namesto da jih zavržejo. IFIXIT nudi orodje, dele in forume za razprave o popravilih, Kyle pa želi s podjetjem zmanjšati količino odpadkov. Ker želi najti nove načine za popravilo reči, se Kyle odpravi v države v razvoju, kjer spoznava ljudi, ki popravljajo svoje reči s preprostimi orodji in na načine, ki so se jih priučili sami.
Kako ste se odločili, katere primere želite vključiti v dokumentarni film?
Naredili smo obsežno raziskavo in več ur intervjuvali ljudi s celega sveta z zanimivimi stališči, projekti in novostmi. Izbrali smo primere, za katere menimo, da bodo pustili največji pečat in lahko resnično spremenijo industrijo oblačil.

Kdo je producent dokumentarnega filma?

The next black je dokumentarni fil, ki odgovori na mnoga vprašanja o prihodnosti oblačenja.Dokumentarni film je ustvarilo podjetje AEG v sodelovanju z nagrajeno produkcijsko hišo House of Radon, ki je v preteklosti že ustvarila dokumentarne filme, ki so bili prikazani na najprestižnejših filmskih festivalih po vsem svetu. Kot primer lahko navedem film »PressPausePlay«, v katerem so raziskovali digitalno revolucijo in njen vpliv na družbo.

Kje je na voljo več vsebine?

Več informacij o projektu: http://www.aeg.si/Navdih/The-Next-Black/
Spremljajte projekt in si oglejte film: http://www.aegthenextblack.com/facebook

»The Next Black« je dokumentarni film, ki nam želi prikazati kakšna bo prihodnost oblačenja.

The Next Black,dokumentarni film,prihodnost oblačenja,moda,Electrolux

Navodila za uporabo

DelajZame Navodila za uporabo

Iščete navodila za uporabo vaših aparatov, pa ne veste, kje bi jih poiskali? Pri nas se bomo potrudili in jih zbirali na enem mestu. Vabimo vas, da nam posredujete tudi navodila strojev, za katere ste že pozabili, da obstajajo. Imate knjižico pra-sesalnika Hoover ali iskrinega sekljalnika? Če nimate scannerja ali se vam preprosto ne da, nam jih pošljite na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola in objavili jih bomo za vas. Seveda vam jih bomo tudi vrnili, zato nam zaupajte vaš naslov.

Proizvajalci


Proizvajalci

Vas zanimajo proizvajalci aparatov, ki jih uporabljate? Morda bi radi vedeli od kod so in s katerim izdelkom so se najprej uveljavili? V naši rubriki »Proizvajalci« bomo zbirali vse o njih. Skušali bomo izbrskati prvega proizvajalca likalnikov, revolucionarno odkritja, pozabljene znamke, izdelke, ki so bili izvirni pa niso uspeli in ostalo, kar bi vas lahko zanimalo. Seveda vabimo tudi vas, da vaše znanje delite z nami in nam ga posredujete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po pošti na GODDESS d.o.o., P.p. 151, 6310 Izola.

Nasveti za uporabo

Nasveti za uporabo

Vam kruh v pekaču nikakor ne uspe? Se vam zdi, da perilo kljub ustreznemu programu in dragemu prašku ni čisto? Je vaše meso po peki v novi pečici suho in ne sočno, kakor ste pričakovali? Zaupajte nam kako ste rešili zagato. Tudi mi vam bomo zaupali kako do boljših rezultatov pri uporabi bele tehnke, gospodinjskih aparatov in ostalih pripomočkov o katerih pišemo na naših straneh. Naš kontakt je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Pomagajte nam, mi bomo pomagali vam.